Kosmetyki

Niezwykłe właściwości niepozornej rośliny

Niezwykłe właściwości niepozornej rośliny

Natura obdarzyła ziemię wieloma cennymi skarbami, z których dzisiaj korzystamy w trosce o swój wygląd i zdrowie. Jednym z najcenniejszych źródeł pozyskiwanych do celów kosmetyki estetycznej jest olej jojoba. Pozyskiwany z nasion krzewu Simmondsia Chinensis, które w następstwie zostają przetworzone w olej. Jego skład jest nieprawdopodobnie zbliżony do struktury sebum na naszej skórze, dlatego też jest to niezwykle ceniona roślina, która tak jak żadna inna, rozumie potrzeby skóry.

Jakie jest działanie oleju jojoba w kosmetyce?

  1. Natłuszcza i nawilża cerę. Co istotne, nie zatyka porów, więc olej ten mogą używać osoby z cerą tłustą.
  2. Reguluje poziom sebum.
  3. Niweluje przedwczesne oznaki starzenia się skóry.
  4. Skutecznie minimalizuje cellulit, zapobiega powstawaniu rozstępów.
  5. Chroni skórę przed działaniem niekorzystnych czynników atmosferycznych.

W jakich preparatach najlepiej szukać cennego olejku jojoba?

Drogocenny olej jojoba znajdziemy w kremach do twarzy, serum, olejkach do twarzy, oraz olejkach do ciała. Szukajmy go w preparatach antycellulitowych, gdyż jest niezwykle przydatny w walce ze skórką pomarańczową.

Olej jojoba znajdziemy nie tylko w środkach do pielęgnacji cery, ale również w szamponach, odżywkach i maskach do włosów, jako źródło nawilżenia i odżywienia. Co więcej, olej jojoba posiadający właściwości regulujące poziom sebum, nie obciąża i nie przetłuszcza włosów.

Zastosowanie olejku jojoba znalazło chętnych wśród salonów kosmetycznych i koncernów produkujących preparaty do pielęgnacji skóry.

Leave a comment